Rezervari sejururi
Bilete Avion

Informatii utile pentru turistii care calatoresc în Egipt

Sistemul de servicii - în aeroport trebuie sa va prezentati cu 2 ore înainte de decolarea avionului. Acolo va va astepta reprezentantul TEZ TOUR, de la care veti primi pachetul cu documetele Dvs (biletele de avion, voucherul, asigurarea) dupa care desinestatator veti trece check in-ul.
Nu uitati sa luati cu Dvs pasaportul si, daca copilul Dvs este minor si calatoreste doar cu unul din parinti, nu uitati sa luati documentele care atesta gradul de rudenie si împuternicirea.
Daca copilul Dvs are 6 ani si este trecut în pasaportul Dvs fara fotografie - este obligatoriu sa introduceti fotografia acestuia.
Daca toate actele sunt în regula, Dvs treceti controlul vamal si check in-ul care se termina cu 40 de minute înainte de zbor.
 
Documentele necesare:
*pasaport
*voucher
*asigurare medicala
*biletul de avion
*certificatul de nastere a copilului si împuternicirea pentru copil, (daca este nevoie)
*certificatul de la banca (daca aveti mai mult de 3000 $/persoana)
 
La sosirea în aeroport o sa fiti întâmpinat de reprezentantul firmei cu pancarda TEZ TOUR.
La prezentarea voucherului veti primi viza în pasaport.
Dupa formalitatile de frontiera , având bagajul în mâna si înregistrându-va camera video, daca o aveti la Dvs, veti trece însotiti de ghid în autocar.
Veti asculta cu atentie informatia comunicata de ghid în timp ce va deplasati catre hotel. Ghidul va stabili ora de întâlnire la hotel: „info-cocktail” pentru a va pune la dispozitie informatiile suplimentare despre excursii si tara.
Va recomandam sa nu apelati la companiile private care organizeaza excursii, în care, de regula, ghizii nu au certificate pentru efectuarea acestor excursii.
 
În cazul pierderii pasaportului, biletului de avion sau a bagajului, va rugam sa informati desprea aceasta urgent reprezentantul firmei, care va va explica modalitatea de a solutiona problema aparuta.
În fiecare hotel exista standul "TEZ TOUR", unde puteti gasi toata informatia necesara, precum si informatia despre zborul retur. Înaintea plecarii va fi afisata ora la care va sosi autocarul pentru a va transporta la aeroport.
Ora de eliberare a camerelor în hotel este 12.00. Bagajul Dvs. poate fi lasat în compartimentul de pastrare a bagajelor din hotel. Sunteti obligat sa achitati serviciile suplimentare pâna la venirea autocarului.
Pentru a evita diferite complicatii, va rugam sa nu întârziati si sa veniti la locul si timpul indicat. Din aceasta cauza avem o mare rugaminte ca serviciile suplimentare (mini-bar, telefon) sa fie achitate dinainte.
La sosirea în aeroport, chiar la intrare, se efectueaza controlul vamal al bagajelor. Mai departe, va deplasati catre chek in, unde este indicat numarul cursei Dvs, dati bagajele si obtineti cuponul de îmbarcare, dupa care treceti controlul pasapoartelor, unde completati fisa de înregistrare, dupa care va deplasati în sala de asteptare, unde ascultati cu atentie informatiile referitoare la cursa Dvs.
 
Viza - pasaportul ar trebui sa aiba cel putin 3 luni valabilitate.
 
Cei care sosesc în Egipt pot detine în orice valuta pâna la 10000 USD . Daca valoarea este depasita, atunci banii trebuie declarati pâna la efectuarea controlului pasapoartelor, completând declaratia vamala.
Este necesar sa fie declarate si camerele video, bijuteriile si aparatura electronica. Turistii care au împlinit 20 de ani pot sa transporte 1 litru de bauturi alcoolice si 2 litri de bere. Cei care au împlinit 15 ani pot duce cu sine 200 de tigari sau 50 trabucuri.
Este interzis exportul din Egipt a lucrurilor vechi de valoare, corali si alta flora si fauna maritima (chiar si colectate de pe malul marii) . În cazul încalcarii acestei interdictii, veti plati o amenda în valoare de 1000$ . Introducerea drogurilor în Egipt se pedepseste foarte aspru.
 
Ora - este aceeasi ca si în Romania.
 
Religia - 90% dintre egipteni sunt musulmani (în majoritate suniti), 10% sunt crestini s.a.
 
Clima - la nord - subtropicala,  pe restul teritoriului - tropicala de desert, cu schimbare brusca a temperaturii diurne.
Sezonul de plaja în Egipt se prelungeste tot anul: temperatura apei în Marea Rosie, iarna nu coboara mai mult de +20°Ð¡ la mal si +22°Ð¡ la corali (în Marea Rosie nu ar fi existat corali, daca apa ar fi mai rece de +22°C), vara, temperatura apei ajunge la  +30°Ð¡ . Cea mai calduroasa perioada se înregistreaza în iulie-august, temperatura scade în octombrie.
Temperaturile medii ale aerului si apei în Egipt:
             ian      feb      mar    apr      mai     iun       iul       aug      sep     oct      nov     dec
T aer     26       24       25       27       28       30       31       33       34       32       30       27       
T apei    21       20       21       23       26       28       30       30       28       26       24       22
 
Banii - moneda Egiptului – funtul egiptean sau lira egipteana (L.E.). 1 lira 100 = de piastre. 1$ USA = aproximativ 5 lire. În magazine se accepta si dolari, însa atunci marfa va fi mai scumpa. Banii se pot schimba la banca, aeroport, sau  la casa de schimb valutar din hotel.
Bancile lucreaza între orele 10.00 - 14.00 si 18.00 - 21.00, zilele libere- sâmbata, duminica, unele banci nu lucreaza nici vineri.
Muzeele - se închid devreme (iarna, la ora16, vara, la ora 17).
Daca planificati o excursie la muzeu, sa aveti în vedere acest lucru). Fotografiatul în muzee se permite, dar fara blit si contra cost. Se poate filma , contra cost.
 
Magazinele - iarna magazinele sunt deschise de la 9.00 la 20.00, cu pauza de masa între 12.00 si 14.00. Vara, pauza de masa este între 14.00-16.00. Zi libera - vineri.
Este foarte bine dezvoltat, în Egipt, lantul magazinelor DUTY FREE. Cumparaturile în aceste magazine se pot face la prezentarea pasaportului.
Bauturile alcoolice se pot cumpara doar în aceste magazine. Cumparaturile se trec sub forma de notita în pasaport. Pe timpul sederii în tara turistii pot achizitiona 3 litri de bauturi alcoolice tari sau 2 litri de bauturi alcoolice tari si un bax de bere. În iunie 1999 parlamentul Egiptului a luat decizia ca în magazinele DUTY FREE  se pot face cumparaturi timp de 24 de ore de la momentul sosirii.
În zona de odihna, majoritatea magazinelor sau tarabelor de suveniruri nu au un pret fix, dupa negocierea pretului produsul poate fi luat de 2-3 ori mai ieftin.
 
Suvenirurile - cele mai populare cumparaturi în Egipt sunt papirusii, uleiurile si esentele parfumate, precum si statuetele din bazalt, articolele din aur si agint, pietrele pretioase, narghilea, hainele traditionale.
Egiptul este invadat de hârtie de orez falsificata sau frunze de banane cu desen
stantat, din aceasta cauza papirusii trebuie cumparati din anumite magazine în care se dau si certificatele de calitate pentru aceste produse.
 
Transportul - în partea centrala a statiunilor, în lungul plajei, circula mini-busuri, destul de des. Însa e nevoie sa iesiti pe sosea si sa le faceti cu mâna pentru ca nu exista statii. Desi plata este fixa 1-1,5 lire, ar fi bine sa stabiliti plata înainte de a va îmbarca. Sa nu va fie jena sa negociati cu soferul. Trebuie sa va interesati daca va va duce la locul potrivit, pentru ca acest mijloc de transport este unul privat - ruta poate fi modificata în functie de doleantele pasagerilor. La anumite hoteluri, conform graficului afisat, circula autocarele, costul calatoriei fiind între  5-10 lire. Cel mai confortabil si eficient mijloc de transport în Egipt este taxiul, comanda caruia este cel mai bine sa o faceti chiar la receptia hotelului. Pretul trebuie discutat cu soferul dinainte.Valoarea unei calatorii variaza între 10-30 lire. Puteti închiria si o masina - pretul variaza de la 70 $/zi (masina mica) la 300$/zi (masina de teren). Pentru aceasta aveti nevoie de permis de conducere - model international, carte de credit sau garantie (bani cash). Åži, neaparat, verificati daca masina are asigurare completa. Rugam sa atrageti atentia asupra comportamentului pe drumuri pentru ca aici, practic, nu exista reguli de circulatie.
Deplasarea între orasele îndepartate se face cu caravana, sub supravegherea politiei.
 
   Telefonul - pentru a suna în România formati 004, prefixul orasului si numarul necesar. Cel mai convenabil ar fi sa folositi cartela care poate fi achizitionata de la cel mai apropiat nod de comunicare si sa sunati de pe telefonul public.
 
   Restaurantele - în majoritate, sunt situate pe teritoriul hotelurilor. Intrarea în hotel este nelimitata, aici puteti vizita nenumarate baruri si discoteci. Retineti, ca introducerea alcoolului pe teritoriul hotelului sau în discoteci se amendeaza (în jur de 100 lire).
   Mîncarurile bucatariei egiptene sunt picante si se prepara, de regula, cu multe mirodenii si sosuri. Daca în meniu nu sunt trecute preturile, ar fi de dorit sa discutati dinainte despre pretul prânzului; si aici de asemenea puteti negocia.
 
   Sistemul "ALL INCLUSIVE" - în fiecare hotel formula "ALL INCLUSIVE" este diferita. Dar exista o regula pentru toate hotelurile: bauturile gratuite se toarna în pahare. Toate bauturile care sunt în sticla se platesc separat. De regula fresh-urile si înghetata  se platesc separat.
Bufet suedez - sa aveti în vedere ca la cina toate bauturile se achita suplimentar. Se recomanda apa minerala "Baraka", productie locala.
 
Piscina - ar trebui luat în considerare faptul ca hotelurile pot sa opreasca încalzirea piscinelor
 
Electricitatea - 220 V
 
Bacsis - se lasa chelnerilor în baruri si restaurante, cameristelor, hamalilor, soferilor de taxi si ghizilor, si este aproximativ 5-10% din pretul comenzii. Bacsisul nu este obligatoriu, dar daca clientul a ramas satisfacut de serviciile oferite - bacsisul va fi un gest de apreciat. La unele restaurante bacsisul este inclus în nota de plata.
 
Telefoane utile
Ambasada României în Cairo:tel. (+202)7360107, (+202)7355326
Oficiul "TEZ TOUR" în Hurghada: tel. (+2065)3 441467/8/9, 3 441470/5.
Oficiul "TEZ TOUR" în Sharm el Sheikh : tel. (+2069)3 602870/1/2.
Hurghada (prefixul orasului 065): Politia turistica 3 446-765; Departamentul de Politie 3 446-359; Spital 3 446-740; Aeroport 3 442-831;
Sharm el Sheikh (prefixul orasului 069): Politia turistica 3 600-675; Departamentul de Politie 3 660-306; Ambulanta 3 600-554; Spital 3 661-011; Aeroport 3 601-140.
 
Recomandari
Nu se recomanda categoric:
-sa beti apa de la robinet (pentru spalatul pe dinti si spalatul fructelor se recomanda folosirea apei fierte sau îmbuteliate);
-bauturile racoritoare neîmbuteliate, cumpararea ghetii de la vânzatorii de pe strada pentru a raci bauturile;
-comercializarea drogurilor (legislatia egipteana prevede pedeapsa maxima);
-fotografierea obiectelor strategice, colectarea drept amintire a ramasitelor monumentelor istorice;
-catararea pe piramide;
-scaldatul si bronzatul topless;
-taierea si distrugerea coralilor;
-scaldatul în Nil;
-mersul descult sau statul pe pamânt fara patura, pe malurile Nilului.
 
Daca v-ati hotarât sa va plimbati cu camila, sa nu uitati ca veti urca pe ea fara sa platiti un ban, dar ca sa va dati jos o sa trebuiasca sa platiti. Hotelurile nu poarta raspunderea de banii si lucrurile Dvs pretiose, din aceasta cauza va recomandam sa va folositi de seif (în majoritatea hotelurilor seiful deja este în camera, iar Dvs închiriati doar cheile de la el).
Daca mergeti în excursie, sa nu uitati sa luati pasaportul cu Dvs.
 
Marea - când va scaldati încercati sa nu atingeti nimic cu mâna, pentru ca majoritatea pestilor sunt periculosi. Nu aveti voie sa rupeti coralii (amenda 100 $), va recomandam de asemenea sa purtati încaltaminte de plastic , care poate fi cumparata în magazinele locale. Daca v-a întepat un peste sau ati calcat pe un arici de mare, trebuie sa parasiti imediat apa si sa va adresati unui medic. Va sfatuim sa va abtineti de la scaldatul nocturn.
 
Îmbracamintea - va recomandam hainele usoare din bumbac si palarii. Femeilor care se duc în oras neînsotite de barbati, le recomandam sa fie mai atente în ceea ce priveste alegerea vestimentatiei. Pentru vizitarea atractiilor turistice for fi potriviti pantalonii lungi si camasile care acopera mâinele. Pentru plimbarile de seara sunt necesare hainele groase – pulover, camasa, jacheta. Pentru urcarea pe muntele lui Moise veti avea nevoie de încaltaminte sport si haine calduroase iarna.
Trusa medicala - înainte de calatorie luati-va cu Dvs trusa medicala de prim ajutor care va va ajuta în caz de mici probleme cu sanatatea. Astfel, veti evita problemele de comunicare, mai ales ca multe medicamente pot avea denumiri diferite.
 
#calmante si medicamente cardio-vasculare
# medicamente pentru diaree
# medicamente contra greturilor,
# medicamente contra insectelor
# plasture,
# picaturi pentru ochi,
# creme protectoare si creme pentru îngrijirea pielii dupa expunerea la soare.
 
Serviciul medical - în Egipt exista clinici de stat si particulare, unde serviciul medical este cu plata, însa în cazul în care aveti asigurare medicala, serviciile sunt fara plata sau cu compensarea cheltuielilor, conform politei de asigurare medicala.
Va dorim o calatorie placuta!


ANAT
O 9 atitudine
Yahoo Messenger Skype

 

Agentia    |    Contract Turistic    |    Cariere    |    Contact
Copyright©2008 by DAM Travel - All rights reserved - Created by Gxdesign Artweb