Rezervari sejururi
Bilete Avion

INFORMATII UTILE


In primul rand nu trebuie sa uitam ca pentru calatorie externa avem nevoie de: un pasaport valabil inca sase luni de la inceperea calatoriei si de un voucher (dovada a cazarii asigurate pe perioada sejurului), un bilet de avion dus-intors, asigurare medicala. Asigurarea medicala se poate face oriunde si costa in medie cc. 8 lei noi pe zi, deci pentru un sejur mediu de sapte zile se platesc cc. 37 de RON ( 370.000 ROL), pentru suma asigurata de 30000 Euro.
Odata ce avem dovada cazarii (voucher-ul), asigurarea medicala si pasaportul deja putem spune ca incepem sa simtim mirosul Tunisiei.
Din fericire Tunisia nu solicita cetatenilor romani viza prealabila pentru intrarea in tara ci viza se ridica la punctul de intrare (aeroport, port, punct de frontiera terestra). Marile companii aeriene ofera zboruri spre acest paradis, dar toate necesita dubla conexiune.
Printre cele mai mari companii ALITALIA zboara prin Milano zilnic spre Tunis, deci trebuie luat bilet: Bucuresti-Milano, Milano-Tunis, cost aproximativ 420 de euro dus- intors. (Biroul companiei ALITALIA in Bucuresti, Calea Victorie 224, Telefon: 318.76.61)
AIRFRANCE ofera si ea zboruri prin Paris, un bilet dus-intors Bucuresti-Paris, Paris-Tunisia ajunge la 480 de euro. (Biroul companiei AIRFRANCE in Bucuresti, strada G-ral David Praporgescu,nr. 1-5, Telefon: 319.27.08).
Exista de asemenea zborurile charter efectuate de Tunisiana Travel in colaborare cu compania Nouvelair.

Reglementari vamale
Nu se aplica scutiri de taxe pentru bunurile introduse in Tunisia. Bunurile interzise la introducere sunt drogurile (sanctiunile sunt foarte aspre), armele, munitiile, precum si bauturile alcoolice si tigarile, in cantitati ce depasesc nevoile proprii de consum. Pentru unele produse (sisteme video, camere de luat vederi, aparate TV, laptop etc., altele decat cele de uz turistic) se elibereaza un document de introducere in tara, pentru a putea fi acceptate la iesire. Altfel, ele pot fi confiscate. Sume maxime de bani permise la intrare si la iesire: echivalentul a 1000 dinari tunisieni (cca. 660 Euro) fara declaratie. Peste aceasta suma este obligatorie, la intrare, declararea sumei, iar la iesire, prezentarea fie a declaratiei de la intrare, fie a unui document bancar justificativ. Bunurile deosebite trebuie declarate la intrare, pentru a putea fi scoase din tara fara probleme.

Conditii de intrare si regim de sedere
Cetatenii romani nu au nevoie de vize pentru calatorii turistice (durata maxima de sedere este 90 de zile). Viza turistica se acorda la punctul de intrare in Tunisia, pentru a o putea dobandi trebuie sa aveti un pasaport valabil, cel putin inca 6 luni de la data excursiei in Tunisia, de un bilet de transport dus-intors, de un vaucher care sa demonstreze asigurarea cazarii si de sumele de bani necesare pentru a trai in Tunisia.
Dreptul de sedere pentru angajare in munca este relativ dificil de obtinut datorita somajului ridicat. Sunt acceptati cei care vor sa lucreze in domenii pentru care exista deficit de forta de munca autohtona specializata, mai ales daca au studii superioare. Este nevoie de aprobarea organelor de politie si a Directiilor regionale de munca, in functie de calificarea solicitantilor. In general, pentru protejarea fortei de munca autohtone, angajarea strainilor in majoritatea sectoarelor de activitate este descurajata. Dreptul de sedere pentru studii se poate obtine pentru perioada studiilor si cu acordul ministerului local al invatamantului.
Este obligatorie completarea la intrarea in tara a unui formular, in care se precizeaza scopul, durata, natura vizitei si domiciliul. Orice schimbare de domiciliu se anunta la organele de politie sau ale garzii nationale, in termen de trei zile.
Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare si regimul de sedere in Tunisia, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile tunisiene:

AMBASADE
Ambasada Romaniei in Tunisia
Adresa: 18, Avenue d'Afrique, El Menzah V PB.57, 1004 Tunis
Telefon: 00-216-1-766.926; 00-216-1-754.066
Fax: 00-216-1-767.695
E-mail: ambroum@planet.tn

Ambasada Republicii Tunisiene in Romania
Bucuresti, strada Mihai Eminescu nr.16, ap.10, etaj 4.
Telefon: 210.11.97 ; 211.06.86

SISTEMUL MEDICAL
Tunisia este o tara sigura din punct de vedere epidemiologic si nu aveti nevoie de vaccinuri sau de formalitati medicale. Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.
Se recomanda tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Tunisia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a calatoriei. Sunt recunoscute asigurarile internationale, fara a se solicita la intrare proba asigurarii. In cazul inexistentei asigurarii, apar probleme in ceea ce priveste efectuarea serviciilor medicale. Fiecare spital departamental sau clinica privata mare practica si servicii de urgenta, dispunand de ambulante proprii. Pentru straini nu exista tratamente medicale gratuite.

MONEDA
Moneda nationala in Tunisia este dinarul tunisian (prescurtat DT), divizat in 1.000 de milimi ( 1 dinar= 1.000 de milimi).
Exista in circulatie bancnote de 30, 20 si 10 dinari si monede de 5, 2 si 1 dinar, de 500, 100, 20, 10 si 5 milimi.
In Tunisia sunt acceptate toate monedele de circulatie internationala, in special euro si dolarul fiind cele mai cerute, cardurile internationale sunt si ele acceptate de catre toate bancile, iar cititoare de carduri se pot gasi in toate magazinele mari din Tunis, si celelalte orase si sunt extrem de raspandite in statiunile turistice.
Fraudele bancare sunt extrem de rare, riscul este acelasi ca in Marea Britanie si Franta.
Cele mai utilizate carduri sunt MasterCard, American Express si Visa, dar nu veti avea probleme nici cu celelalte carduri de gen Diners Club.
Valuta poate fi schimbata pretutindeni in Tunisia in conditii de securitate, cursul fiind aproape acelasi pretutindeni: gasiti astfel case de schimb la receptia fiecarui hotel, banci si ghisee de schimb ale Western Union. Diferentele de curs sunt neglijabile asa ca in Tunisia sunteti scapati de temerea ca ati fost pacaliti.
Atentie! La fiecare schimb valutar veti primi inregistrarea oficiala a chitantei, pastrati-o deoarece nu aveti voie sa plecati din tara cu moneda tunisiana si daca va raman bani va trebui sa-i schimbati si trebuie sa aveti dovada ca ati dobandit in mod legal valuta tunisiana.

Banci
Sistemul bancar este foarte dezvoltat in Tunisia, tranzactiile bancare sunt rapide si sigure.
Programul de lucru este : Luni- Joi: 8-12 si 14- 16:30.
Vineri: 8- 12 si 13- 16:30.
In perioada de vara (intre 1 iulie si 31 august) bancile au un program scurt, de luni pana vineri intre orele : 7 si 11:30.
Programul de lucru pentru celelalte institutii este: de luni pana vineri, zilele de sambata si duminica sunt zile nelucratoare.

MUZEE
Muzeele sunt inchise in ziua de luni.

ORA LOCALA
In Tunisia fata de Romania se scade 1 ora iarna (intre 1 noiembrie si 1 iulie) si 2 (doua) ore vara (1 iulie- 1 noiembrie).

CURENT ELECTRIC
Reteaua electrica are acelasi voltaj si tensiune precum cea europeana.
Nu veti avea deci nici o dificultate in a va alimenta aparatura electrica de la reteaua locala de curent electric.

PRESA
In Tunisia se pot procura toate ziarele internationale, in special cele franceze.
Canalele de televiziune ce pot fi captate in Tunisia se numara la 15, de la cele arabe din tarile invecinate pana la cele franceze si italiene, extrem de cautate. Hotelurile au o retea de televiziune prin satelit ce depaseste frecvent 300 de posturi de televiziune.

TELEFONIE
Reteaua de telefonie in Tunisia este bine reprezentata in special prin asa numitele: telephone louage sau taxiphone, adica inchirierea de telefoane sau cabinele telefonice cum le stim. Reteaua lor este extrem de dezvoltata, le gasiti in fiecare oras tunisian si sunt foarte ieftine si permit efectuarea de convorbiri telefonice, fara cartela doar cu monede de 500 de milimi si 1 dinar sau 5 dinari.
Daca doriti sa sunati in Romania formati codul de tara: 0040, prefixul orasului unde sunati si numarul de telefon dorit.
Daca sunati din Romania in Tunisia atunci formati codul de tara (00216) si prefix si numarul apelat din Tunisia.
Atentie! Puteti cumpara telefoane mobile sau cartele de telefonie mobila in Tunisia chiar daca nu sunteti cetatean tunisian.
De altfel reteaua de telefonie mobila este bine dezvoltata dar puteti avea si probleme incercand sa sunati sau sa fiti sunat pe reteaua internationala.

SECURITATE
In Tunisia riscul atentatelor teroriste este relativ scazut. Cu toate acestea, cetatenii romani trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume.
Cetatenilor romani care calatoresc in Tunisia li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile tunisiene si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate
Tunisia este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale sau benzinarii). Se recomanda evitarea zonelor in care nu sunt prezente fortele de ordine si, in general, a locurilor aglomerate.
Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.
Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere). Se recomanda evitarea cartierelor marginase, precum si zonele vechi „medina” aglomerate care nu sunt cuprinse in brosurile turistice si prezinta un risc de insecuritate.
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a ambasadei Romaniei.
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor tunisiene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:
• Politie 197
• Pompieri 198
• SOS Remorcare(71) 801-211; (71) 891-000
• Urgente medicale(71) 569-600
• SOS Ambulanta(71) 725-555; (71) 599-900
• Ambulanta rapida(71) 233-907
Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

PERMISUL DE CONDUCERRE
Permisul de conducere romanesc este valabil doar pentru turisti. Cei care obtin drept de sedere pe termen lung trebuie sa-l preschimbe cu un permis similar tunisian.
Informatii pentru cazuri de accidente rutiere
In cazul accidentelor usoare exista o procedura de „constat à amiable”, respectiv completarea unui formular, de regula purtat in autoturism, fara prezenta politiei, intre cei implicati in accident. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.
Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta. Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate. Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.
In caz de deces, apar probleme doar pentru cei care nu au avut asigurare de viata corespunzatoare. Pentru cei cu asigurare, agentia funerara ROBLET, cu reprezentante pe intreg cuprinsul tarii, asigura toate serviciile necesare. Actele trebuie emise de misiunea diplomatica a Romaniei.

Conditii privind traficul auto
Starea infrastructurii rutiere este in general buna. Circulatia se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Limitele de viteza sunt asemanatoare celor din Europa, atat in localitati, cat si pe autostrazi (50, 60 km/ora in localitate, 90 km/h in afara localitatii, 120 km/h pe autostrazi). Sunt instalate, fara indicatoare, radare, atat in localitati, cat si in afara acestora. Utilizarea centurii de siguranta este obligatorie. Parcarea se poate face numai in locurile special amenajate, in caz contrar, autoturismele pot fi ridicate de politie. Nu este permisa conducerea sub influenta alcoolului.


SHOPPING
Pentru cei pasionati de cumparaturi Tunisia este fara indoiala destinatia potrivita, multa marfa, calitate buna, preturi bune (dupa negociere) cu alte cuvinte formula paradisului iubitorilor de shopping.
Printre produsele tarii ce merita cumparate enumeram:
Ceramica emailata - Se gaseste pe intreg teritoriul tarii fiind insa considerata specialitatea orasului Nabeul (situat langa celebra statiune Hamammet).
Ceramica este extrem de vesel colorata, plina de culori tari: albastru, auriu, galben, toate cu tonuri superbe. Sa nu uitam ca Tunisia este patria celebrului albastru de Sidi Bou Said.
O alta specialitate ceramica, pe langa splendidele vase de la Nabeul, este argila maronie sau rosiatica facuta pe Insula Djerba sau in Moknine in centrul Sahelului.
Pielea si produsele din piele pot fi gasite in intreaga Tunisie, dar cunoscatorii apreciaza ca cele mai bune produse sunt cele ce pot fi gasite la Tunis, Sfax si Kebili.
Produsele de lemn (fie mobila, fie ele instrumente traditionale arabe) sunt cel mai bine produse in regiunile: Ain Draham sau Kelibia.
Produsele din arama, ce pot fi gasite in nenumarate forme, de la cele cizelate la cele gravate sau emailate sunt produse specifice zonelor Kairouan si Tunis.
Atentie, in cazul in care nu va face placere sa va targuiti in stil arab, guvernul tunisian a infiintat o retea de magazine cu preturi fixe (destul de ridicate) numite SOPOCA si care sub aceasta sigla va ofera de la produse de ceramica si obiecte artizanale pana la suveniruri, toate de o foarte buna calitate si cu certificate de originalitate.
Pentru cei care vor sa negocieze o vizita in magazinele SOPOCA este instructiva deoarece in mod normal in souk trebuie sa primiti preturi cu 50% mai mici decat in aceste magazine de stat. Deci aveti un punct de referinta pentru a nu fi pacaliti.
Covoare.
Faima covoarelor tunisiene a cucerit intreaga lume. Covoarele in Tunisia poarta diferite denumiri in functie de materialele folosite, regiunea in care au fost cusute si desenul utilizat.
Astfel cele mai scumpe si deosebite sunt covoarele de Kairouan, au margini late, sunt groase si au un motiv central, fiind inconjurate pe margini de motive secundare.
Covoarele kilim sunt tesute cu dungi late si paralele de culori contrastante.
Covorul mergum- asemanator in general kilimului este decorat si cu motive suplimentare, peste benzile colorate.
Covorul alloucha - este realizat din lana naturala, ne manipulata chimic si nevopsita.
In marile centre turistice (Kairouan, Tunis) gasiti si magazine de stat profilate exclusiv pe comercializarea covoarelor sub sigla ONAT - Oficiul National Tunisian de Artizanat, aceste magazine va fac demonstratii, va prezinta modul de realizare al covoarelor, preturile sunt destul de mari dar calitzatea este ireprosabila si in plus aveti vestitul document de garantie a calitatii.
In aceste magazine fiecare covor, carpeta trebuie sa aiba un timbru oficial care va precizeaza in ordine calittea produsului, de la denumirea de: calitate superioara (produsul cel mai bun, deci) pana la prima alegere (un covor bun) si a doua alegere (un covor de calitate mai slaba).
Obiecte de podoaba.
Tunisia este patria bijuteriilor din cele mai vechi timpuri, inca de cand moda de la Cartagina se impunea de a lungul si de a latul Marii Mediterane.
Astazi va recomandam bijuteriile din argint, cele mai frumoase le gasiti in zonele Nabeul, Sfax, Mahdia, Djerba (argint filigranat) si Sousse.
Argintul este de buna calitate, iar finetea prelucrarii si motivele fermecatoare il recomanda, fibule, inele pentru glezna sau degetele de la picioare, ac cu fibula de inspiratie romana sunt printre cele mai cerute modele.
Aurul nu este recomandabil si nici preturile nu sunt prea bune.
Se mai pot cumpara, celebrele colivii de pasari, usoare, largi si imitand natura, de la Sidi Bou Said. Modelul s-a raspandit in intreaga Tunisie asa ca daca aveti un animal favorit o cusca de Sidi Bou Said este un dar perfect pentru un prieten inaripat.
Mai merita achizitionate cuverturi de pat brodate traditional pentru lada miresii, papucii din piele brodati, lanturile de coral ce sunt perfecte si mai ales splendidele mozaice de inspiratie romana care va vor ajuta sa faceti din casa dumneavoastra un adevarat palat luxos demn de imparatii Romei.
Civilizatia araba nu poate fi inteleasa decat in souk-uri unde varietatea produselor este extraordinara, remarcabili sunt bouches, papucii splendizi in mii de culori si matasuri sau fermecatoarele kuhl-khal (bratari de picior).
Exista soukuri locale ce merita descoperite, pe langa cele din marile localitati: aici comertul incepe imediat dupa rugaciunea de dimineata si pana seara, satele sunt uneori denumite dupa ziua souk-urilor ce se tin aici.
Souk El Had (bazarul de duminica)
Souk El Tnine (bazarul de luni)
Souk El Telata (bazarul de marti)
Souk El Arba (bazarul de miercuri)
Souk El Khemis (bazarul de joi)
Souk el Jamaa (bazarul de vineri)
Souk El Sebt (bazarul de sambata)
Interesante sunt Souk El Trouk (bazarul turcesc) din Tunis, Souk El Berka (bazarul de bijuterii) tot din capitala ambele pline de produse specifice si fiind centre de atractie atat pentru cumparatori cat si pentru vanzatori.
Sper ca v-am convins ca din Tunisia nu riscati in nici un caz sa va intoarceti cu mana goala si ca aveti aici o destinatie perfecta pentru cumparaturi.

Destinatii de shopping
In Tunis cele mai bune destinatii sunt:
Le Palais d'Orient situat pe strada Souk El Leffa nr. 58.
Situat chiar in centrul orasului Tunis, langa Poarta Franceza magazinul va ofera o gama larga de produse de la ceramica la covoare si produse de piele.
Merita vizitat, preturile ca si calitatea sunt ridicate.

Nourredin Gassham
Situat in preajma moscheii Ez Zittuane, in centrul Tunisului si al soukului acest magazin este specializat in produse de ceramica de buna calitate si nenumarate modele din toate regiunile Tunisiei.

Ben Ghordal pe strada Ez Zittuane
Situat in vecinatatea celei mai mari si mai vechi moschei din Tunisia magazinul Ben Ghordal va ofera un adevarat paradis al covoarelor cu preturi bune si calitate ireprosabila. Ceea ce surprinde este varietatea covoarelir, de la cele aduse de dincolo de Sahara pana la covoare siriene sau din Kurdistanul irakian si celebrele carpetepersane, toate va incanta ochii. Sa nu uitam si covoarele tunisiene pe care le gasiti tot aici.
Ben Gordal este fara indoiala destinatia obligatorie pentru cumparatorii de covoare.

FESTIVALURI, CONCERTE

Martie
Festivalul Primaverii-martie, Sousse - Festival international de arte care include concerte traditionale, spectacole si teatru

Aprilie/Mai
Festivalul Potocalelor, Nabeul - Un festival traditional cu competitii pentru cel mai bun buchet.
Festivalul Soimului de Vanatoare, El Haouaria - Cursuri de dresaj si vanatoare cu soimi

Iunie
Festivalul lui Ulisse - Insula Djerba.
Festivalul de la Dougga - teatru clasic greco-roman intre ruinele amfiteatrului de la Dougga.
Festivalul de Jazz, Tabarka - Unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul cultural tunisian,cu participarea artistilor din toata lumea.
Festivalul cailor arabi, Sidi Bou Said - spectacole de cai, probe de indemanare, concerte de muzica.

Iulie/August
Festivalul Sirenelor - Arhipelagul Kerkuanne.
Festivalul din Cartagina.
Festivalul Corurilor de la Tabarka.
Festivalul International de Muzica si Cultura din Hamammet.
Festivalul de Folklor - Aoussou.
Festivalul Ulysse, Djerba (Houmt Souk) - festival de dans si muzica pe teme istorice si mitologice.
Festivalul International de Teatru Clasic, Dougga - are loc in situl arheologic roman.
Festivalul International de Muzica Clasica, El Jem - concertele se tin in amfiteatru la lumina lumanarilor.
Festivalul Scufundarilor, Tabarka - competitii de scufundari si concerte de muzica.

Septembrie
Festivalul Vinului - Grombalia.
Festivalul de Calarie de la Kairuan.

Octombrie
Festivalul International de Film, Cartagina - cel mai important festival de film din Tunisia.

Noiembrie
Festivalul International Saharian ,,Ksour’’ , Tataouine – se pot descoperi calitatile culinare ale berberilor in zona.

Decembrie/Ianuarie
Festivalul Oazelor, Douz (curse de cai si camile).
Festivalul Saharei, Tozeur (curse de cai, de camile si muzica araba).


THALASSOTERAPIA
Tunisia este recomandata si pentru efectul extraordinar al apelor sale, curatenia marii, pozitia plajelor, totul face ca marea sa aiba proprietati curative, nebanuite pana de curand. In plus exista in Tunisia si nenumarate centre ce folosesc ape termale si trebuie spus ca toate aceste facilitati si tratamente sunt aprobate si supravegheate de medici francezi si se ridica la cele mai inalte asteptari. Principalele centre medicale ce supravegheaza programe de thalassoterapie sunt: Tunis, Hamammet, Sousse si pe Insula Djerba.
Tratamentul dureaza cc. 4 sau 6 zile pana la 12 in functie de starea pacientului si de boala si se impart in circa 4-5 sedinte zilnice.
Afectiunile ce se recomanda a fi tratate prin aceste procedee sunt: romatismul, stressul, cure specializate pentru post natal si prenatal, slabire, relaxare, pentru sportivi, remodelare a corpului si anticelulita si cure algo-vegetale, toate sub supravegherea Ministerului Sanatatii si cu personal specializat.

SPECIALITATI CULINARE
In mod normal in intreaga Tunisie gasiti mancare europeana, in hoteluri, restaurante, pretutindeni meniurile sunt tipic europene, de la celebrele paste, supe, fripturi pana la deserturi. Mancarurile specifice se mai pot gasi in restaurantele locale si micile bodegi si localuri unde veti gasii acele feluri care au facut cunoscuta in intreaga lume bucataria tunisiana.
In primul rand va veti delecta aici cu fructe de mare si peste pregatite in sute de feluri, de la paste, maioneza, bulion, afumaturi de peste, apoi ca in orice bucatarie araba, mielul este rege si se gaseste si el in sute de vesminte delicioase, cea mai celebra friptura de miel este mechaui.
In mod normal gasiti aceste fripturi in localuri cu numele de mechaui si daca va inspira incredere gustati acest fabulos preparat tunisian.
Apoi nu uitati fripturile de pui delicioase facute pe jar, cu patrunjel si menta (au o savoare extraordinara). La aceste feluri veti mai primi salatele de tahini (susan), de cus-cus, de naut, tocane de carne cu legume - chachouka si tbika si delicioasele kube, chiftelute cu mugure de pin si grau, bricul - perinute din foetaj cu carne.
Inaintea acestei mese va trebui sa rontaiti si diverse aperitive: peste mic (sardina) in ulei, icre, si nelipsita pasta harissa (atentie este ardei iute pisat si frecat cu ulei, pe care tunisienii il folosesc pentru condimentarea mancarii).
Locul unde veti intalni adevarata arta tunisiana este desertul, torturile enorme, inghetatele aromate si naturale si mai ales produsele de patiserie. Dintre acestea din urma sunt savuroase: makroud ( il gasiti la Kairouan ca o specialitate locala, extrem de stranie deoarece are multa crema de miere si menta), baclavaua nu are nevoie de prezentare, samsa este plina de pasta de fructe si miere, iar aluatul fraged este prajit doar in unt pentru a fi siguri ca ramane fraged.
Desi tara islamica, in Tunisia, bauturile alcolice se pot cumpara in mod liber si din aproape orice magazin important, berea cunoscuta este Celtia, slab alcolizata si mult mai putin amara decat cea europeana.
Apoi si vinul tunisian este cunoscut, atentie insa in Tunisia in domeniul vinurilor a patruns traditia franceza, doar ca toate vinurile sunt seci, indiferent daca sunt albe, rose sau rosii. Cel mai apreciat vin este buha.
Dulci sunt rachiurile de smochine si cunoscutul Thibarine, un lichior savuros produs din curmale si menta.

   


ANAT
O 9 atitudine
Yahoo Messenger Skype

 

Agentia    |    Contract Turistic    |    Cariere    |    Contact
Copyright©2008 by DAM Travel - All rights reserved - Created by Gxdesign Artweb