Rezervari sejururi
Bilete Avion

Informatii utile pentru turistii care calatoresc in Turcia

Fus orar
Ora locala este GMT + 2ore, acceasi pe tot parcursul tarii.

Conditii de intrare in Turcia
Pentru a calatori in Turcia turistii romani au nevoie de viza turistica, ce se obtine la intarea in tara pe aeroport.Pentru obtinerea vizei este necesar pasaportul valabil inca 6 luni de la intrarea in tara, o fotografie tip pasaport, o taxa de viza.

Suprafata
814 578 Km2 , 3% pe continentul european, 97% pe continentul asiatic.

Moneda nationala
lira turceasca

Schimb valutar
Recomandat in banci, hoteluri sau la aeroport. Birourile de schimb valutar sunt deschise in general pana la miezul noptii. in unele banci, magazine si hoteluri sunt acceptate si cartile de credit sau cecurile de calatorie. Cele mai folosite carti de credit sunt: Eurocard, Visa si Mastercard. inainte de plecare este recomandat sa schimbam moneda locala in dolari, sau euro deoarece scoaterea monedei nationale din tara este limitata.

Sanatate
Apa de robinet nu este potabila. Sa avem intotdeauna la noi racoritoare sau apa inbuteliata pentru a evita problemele de sanatate. Sa nu cumparati alimente de la vanzatorii ambulanti.

Transport
Transportul in comun se efectueaza cu autobuse (biletele sunt ieftine) si taxiuri locale (cca 2 euro/km). La cele mai bune hoteluri si in multe orase se pot inchiria masini, pretul fiind de cca 50 USD/zi, cu asigurarea inclusa. Pretul depinde de marca masinii si de perioada de inchiriere. Conducatorul auto trebuie sa aibe permis de conducere international si o vechime de minim 2 ani.

Securitate publica
in Turcia securitatea publica este buna, dar este recomandat sa luati totusi masuri de precautie impotriva furtului. Nu lasati pe cit posibil lucrurile de valoare in camera hotelului, depuneti-le in seiful de la receptie. Atentie sporita la propriul bagaj in bazare si in locurile aglomerate. In cazul in care sunteti inselati contactati cea mai apropiata sectie de politie.

Cumparaturi
in Turcia ne intalnim la fiecare colt de strada cu oameni deschisi si prietenosi, care isi manifesta ospitalitatea invitand turistii la o ceasca de ceai. Cumparaturile se pot face fie pe stradutele pietelor, unde preturile sunt mai mici si se poate negocia, fie in centrele comerciale, unde marfurile sunt mai scumpe si de o mai buna calitate. Manufactura are o traditie importanta in Turcia, cele mai cunoscute fiind covoarele tesute manual. Daca doriti sa scoateti din tara covoare, trebuie sa pastrati chitanta de cumparare. Nu in ultimul rand, sunt importante si magazinele aurarilor, unde se confectioneaza bijuterii din aur de 14 carate. Produsele si accesoriile din piele sunt relativ ieftine.

Fotografierea
Cei care au asupra lor aparate video sint obligati sa declare acest lucru la intrarea in tara.
Telefon: De la posta sau cu cartele telefonice se poate suna in Romania cu prefixul 00-40- codul orasului-numarul de telefon. Telefoanele mobile functioneaza si pe teritoriul Turciei.

Curentul electric
220 V

Ziua libera in Turcia
duminica. Toate muzeele sunt inchise lunea.

Hotel
Camerele corespund conditiilor autohtone si difera de obisnuitele standarde Europene.

Masa
Bucataria turceasca este considerata a fi una dintre cele mai bune si sanatoase, deoarece este influentata de mai multe culturi si natiuni. Salatele de legume sunt cele mai gustoase daca se condimenteaza cu ulei de masline, lamaie si iaurt cu usturoi; din gama carnurilor, cea mai caracteristica pentru bucataria turceasca este carnea de oaie. Dintre bauturile alcoolice, cea mai des intalnita este "raki", preparata din struguri asezonati cu anason. Va sfatuim sa il beti rece, combinat cu apa. Mesele servite la hoteluri sunt bufet suedez sau meniu, functie de categoria hotelului sau sezon. in Turcia bufetul suedez inseamna, la hotelurile de categorie mai mare, o varietate mai mare de mancaruri: 2 - 4 feluri principale, garnituri, salate, fructe, legume si deserturi. La hotelurile de categorii mai mici, exista doar 1 - 2 feluri principale, garnitura si salata. Bauturile racoritoare si alcoolice se gasesc la restaurante si in magazine. Din cauza caldurii, este bine sa beti multe lichide.

Imbracaminte
Temperatura medie in timpul iernii este 11°C, iar in timpul verii de 28°C. Este indicat sa purtati imbracaminte din bumbac, iar pentru seara sa aveti o jacheta. in incinta moscheelor, femeile trebuie sa isi acopere umerii si capul. Nu este permisa intrarea in moschee in pantaloni scurti.

Preturi
Agentia are dreptul de a schimba tarifele conform contractului si conditiilor de calatorie. in taxa de participare nu este inclusa taxa de viza, taxele de aeroport, asigurarea storno si asigurarea de sanatate.ANAT
O 9 atitudine
Yahoo Messenger Skype

 

Agentia    |    Contract Turistic    |    Cariere    |    Contact
Copyright©2008 by DAM Travel - All rights reserved - Created by Gxdesign Artweb